Topçam bucağı ilçe merkezine 45 km uzaklıkta orman içinde vadi tabanında yer alan şirin bir bucak merkezimizdir. Eski adı ´´Göbeme´´ olarak bilinmektedir. Gebeme ismi ile alakalı olarak da şunlar söylenmektedir: ´´Küçük ve oval bir tepe üzerinde bulunuşu, karşıdan bakıldığında gebe kadının karnına benzetilerek buna izafeten gebe yer anlamına gelen Gebeme adını almıştır. Yaklaşık 125 yıl kadar önce bucak merkezi olmuştur. 1976 yılında belediye olmuştur. Merkez, İnalan, Ortaalan, Köşe, Şıhdere ve Akkırık olmak üzere 5 mahalleden oluşmuştur. Bucak merkezinin kuruluşunun 350-400 yıl öncesine dayandığı söylenmektedir. O yıllarda Tokat ili Zile bucağından bir ailenin yaz mevsimini Karagöl yaylalarında geçirdikten sonra dönerken kışa tutulmaları sonucu Topçam´ın bugünkü yerine yerleştikleri söylenmektedir.
Bu aileye Karayakalar denildiği belirtilmektedir. Topaloğulları, Boduroğulları ve Kansızoğulları’nın bu sülaleden çoğaldıkları da söylenmektedir. Ayrıca Köleoğulları’nın Trabzon’dan, Hasekioğulları’nın Yeşilce’den, İmamgil’lerin Dursunlu’dan, Bozalioğulları’nın Ortaalan’dan, Kurukafaoğulları’nın ve İmamoğulları’nın da Yeveli’den gelerek buraya yerleşmeleri sonucu Topçam’ın nüfusu kalabalıklaşmıştır.
1642 yılında GEBEME Köyü´nde 9 hane kayıtlı bulunmaktadır. Bunlardan 2 tanesi Cebeci, 2 tanesi Tımar sahibi ve 1 tanesi sipahidir.
Topçam bölgesinde Rumlardan ve Ermenilerden kalma Kiliseler ve kalıntılar bulunmaktadır. Bunlar Şaphane mevkiinde Şaphane Kilisesi, Muzadere(Akıncılar Mah.) de Muzadere Kilisesi ve birçok mevkide kalıntı halinde kalmış eski Rum ve Ermeni evleri, ayrıca Topçam merkezdeki Karadeniz mimarisinde yapılmış olan birçok ahşap ev bulunmaktadır.